Ahmet Ögüt [TR]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Cui i-e frică de politică?

Casă, dulce casă


Ahmet Öğüt (n. 1981) lucrează cu diverse mijloace de exprimare, legându-se adesea de ambientul urban. Concentrându-se pe întâlnirile zilnice și pe momente spontane, lucrările sale pun în discuție teme cum ar fi inegalitatea structurală, represiunea de stat și formele de rezistență. Luptele colective și gesturile singulare de nonaliniere inspiră deopotrivă reflecțiile estetice și tematice care apar în opera sa, ca mod de operare în ecologia instituțională ce îi înconjoară practica.

 

Expoziții (selecție): Goshka Macuga & Ahmet Öğüt, Witte de With Center for Contemporary Art, Rotterdam (2017, solo); Action!, Kunsthaus Zürich (2017); Museum On/OFF, Centre Pompidou, Paris (2016); Forward!, Van Abbemuseum, Eindhoven (2015, solo); Happy Together: Collaborators Collaborating, Chisenhale Gallery, Londra (2015, solo); Political Populism, Kunsthalle Wien (2015); Performa 13, The Fifth Biennial of Visual Art Performance, New York (2013); Tensta Museum: Reports from new Sweden, Tensta Konsthall, Stockholm (2013); Ahmet Öğüt, Protocinema/Itinerant, New York (2012, solo); Stones to throw, Kunsthalle Lissabon (2011, solo). Lucrările sale au fost expuse în 2016 la a 11-a Bienală din Gwangju, la Okayama Art Summit și la Manifesta 11, Zürich. A mai participat la a 13-a ediție a Bienalei de le Lyon (2015), a 19-a ediție a Bienalei de la Sydney (2014), la a 7-a ediție a Bienalei de la Liverpool și la Bienala București 5 (2012).


Ahmet Öğüt investighează experiența vieții cotidiene și a mediului urban, pe care o modifică și o amplifică pentru a construi situații generatoare de schimbări de perspectivă asupra chestiunilor social-politice. Pentru The Swinging Doors, artistul transformă scuturile jandarmilor români în uși batante, subminând funcția clasică a acestui obiect ce reprezintă forța, autoritatea și rezistența. Lucrarea activează o confruntare directă între vizitatori și lucrare: spectatorii trebuie să împingă dispozitivul în loc să i se supună și, făcând-o, îndeplinesc un act de rezistență.


Imagini:

1. Ahmet Ögüt, Portret, credite foto: Christina Li

2. Ahmet Öğüt, The Swinging Doors [Uși batante] (2017), scuturi antivandal originale, dimensiuni variabile, credite foto: Vlad Cîndea
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact