Aleksandra Stratimirovic


Expoziţii Art Encounters 2017:


Aleksandra Stratimirovic (n. 1968) a absolvit Facultatea de Arte Aplicate și Design la Universitatea de Arte din Belgrad; și-a finalizat studiile în design de lumini în Konstfack, Colegiul Universitar de Arte, Meserii și Design și la KTH – Institutul Regal Tehnologic din Stockholm. Aleksandra este cofondator al festivalului „Lighting Guerrilla” din Ljubljana, membru fondator al „Transnational Lighting Detectives”, fondator și director artistic al evenimentului „Belgrade of Light” din Serbia.

 

Instalații de lumină temporare și permanente (selecție): Northern Lights, iLight Marina Bay / Amsterdam Light Festival / Jardin du Palais Royal, Paris (2017 / 2015 / 2014); Heroes, the primary school Lilla Alby (Stockholm, permanentă); Welcome Home, Årstadal – cartier rezidențial (Stockholm, permanentă). În ultimii ani, lucrările ei au fost incluse în cadrul unor expoziții la Konstnärshuset (Stockholm), Guggenheim Museum (New York), Muzeul de Arhitectură și Design (Ljubljana) și în diverse instituții din Suedia, Germania, Italia, Olanda, Japonia, Slovenia, Serbia, Albania, România.


Cu bogate cunoștințe despre lumină și tehnologii de iluminat, Aleksandra Stratimirovic este autoarea a numeroase instalații cu lumini, temporare și permanente, pentru spații publice precum spitale, campusuri, gări și zone rezidențiale. PASAJ este un canal care unește mai multe locuri imaginare. Simbolizează deschideri ce creează oportunități, direcții de urmat din dorința de a ne îndeplini visele. Artista a fost inspirată de simplitatea arhitecturală distinctă a podurilor, de amplasarea ritmică a grinzilor și a stâlpilor acestora, precum și de diversitatea spațiilor imaginare care apar sub poduri. Atât în sens propriu, cât și figurat, podurile unesc și separă oamenii și locurile. Pasajul de sub pod creează o cale intangibilă, dar vizibilă, existentă sau imaginară care deschide o poartă spre imaginație.


Imagini:

1. Aleksandra Stratimirovic, V.I.P. (2010) instalație permanentă de lumină, cerc vopsit în alb, 3 stâlpi de iluminat stradal cu corpuri de iluminat, diametrul cercului: 10 m, comandat de Uppsala Municipality, credite foto: Robin Hayes
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact