Cătălina Nistor [RO]
Expoziţii Art Encounters 2017:
Cătălina Nistor (n. 1981) trăiește la Cluj. În 2004 a absolvit Universitatea de Arte București, secția Textile, și în 2006 a obținut diploma de master în cadrul aceleiași universități. În 2008-2009 a urmat cursurile de masterat din cadrul Dutch Art Institute, din Enschede, Olanda. Proiectele ei aduc în centrul discuției subiecte tabu și clișee de gândire prin istorii personale, față de care se plasează critic și de cele mai multe ori autoironic.
Expoziții (selecție): 24/7, Domino, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2017, solo); Adevărul – atelier cu presă, Casa Tranzit, Cluj-Napoca (2016); Cum și de ce m-am întors din Amsterdam, expoziția Concept, Centrul de Artă MORA, București (2016); VREAU CHIRIE MICĂ NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ CA SCLAV, Cluj-Napoca (2016); Working Title [Titlu Provizoriu], MAGMA Contemporary Art Space, Sfântu Gheorghe (2014); Scenă de gen, Garajul Ciclop, București (2013); Still Life, KunstKamers, Rotterdam (2011), Where Is my Boat [Unde e barca mea], Anexa Școlii de Arte Vizuale din Atena, Creta (2009); I Don’t Like Advertising, but Advertising Likes Me [Nu-mi Place Publicitatea, dar Publicitatea Mă Place pe Mine], Galeria NIT, București (2006).
Lucrările Cătălinei Nistor aduc în centrul atenției subiecte tabu și clișee de gândire, prin istorii personale față de care se plasează de cele mai multe ori autoironic. Seria de desene Camere supravegheate urmărește situațiile prin care a trecut artista de-a lungul timpului și veșnica problemă a schimbării domiciliului. Statutul de chiriaș este unul vulnerabil, mereu dependent de exigențele proprietarului. Aflat sub supravegherea atentă a acestuia, chiriașul își trăiește viața personală în diferite locuri pe care le populează cu obiecte și prieteni, iar fiecare spațiu „colonizat” temporar devine cadrul unor noi întâmplări cotidiene.
Imagini:
1. Cătălina Nistor, Portret, credite foto: Claudiu Cobilanschi
2. Cătălina Nistor, Camere supravegheate (2016), triplus fineliner pe hârtie, 210 x 297 mm