Nita Mocanu [RO]Nita Mocanu (n. 1977) este artist vizual ale cărei lucrări sunt o combinație între artă video, performance video, text, fotografie. Lucrările ei se construiesc în jurul modului prin care oamenii acționează în situații variate (de la mici gesture, la acțiuni de amploare până la a nu face nimic), influențați de limbaj, de percepția sinelui și de felul cum își reprezintă lumea în general, dar și de alți factori ce depășesc controlul/înțelegerea umană.

 

Expoziții (selecție): Spațiul ca umoare, Galeria ODD, București (2017); Povestind imagini / Imaginând povești, Galeria Domino – Fabrica de pensule, Cluj- Napoca (2017); DADADA Media Arts Festival, Muzeul de Artă Arad (2016); Spațiu Exapandat / Zona Gri, București (2016); Notes on Tomorrow – CreArt Europe, Mapu Kaunas, Lituania / Primăria Kristiansand, Norvegia / Capitania Aveiro, Portugalia (2016); kristallin#22, Atelierhaus Salzamt, Linz (2015); Jurnalul unei discuții despre educație și altele, MAGMA Art Space, Sf. Gheorghe și Conset Studio, Cluj-Napoca (2014, solo); Jurnal evaziv, Kinema Ikon Serial/Sezon 1, Muzeul de Artă Arad (2014, solo); European Travelers. Art from Cluj Today, Műcsarnok Kunsthalle, Budapesta, Ungaria (2012).


Nita Mocanu combină, în lucrările ei, o poetică personală și un angajament social, vizibil în perioada de activism video alături de grupul D Media. Video-urile recente ale Nitei Mocanu au în centrul lor preocuparea recentă a artistei pentru corp, spațiu și percepție. Video-ul It already left este o meditație asupra percepției timpului, la limita dintre vis și realitate. Exteriorul și interiorul se deplasează pe coordonate diferite – „Nu se aud țipetele din interior”; pulsiunile refulate își caută un substitut; dorința este tradusă în acțiuni compulsive; urma unghiei dispare de pe piele ca și cum n-ar fi fost, iar universul rămâne la fel de „dezolant de tăcut”. Și totul durează o clipă.


Imagini:

1. Nita Mocanu, Portret

2. Nita Mocanu, A și plecat (2016), captură video Full HD, 1’, credite foto: Nita Mocanu
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact