Michelle Lacombe [CA]


Expoziţii Art Encounters 2017:

A doua natură


De când și-a obținut licența în 2006 la Universitatea Concordia, Michelle Lacombe a dezvoltat o practică artistică unică, bazată pe corp, dar totuși conceptuală. Beneficiară în 2015 a unei burse Plein Sud, opera sa a fost prezentată în Canada și în străinătate în contextul unor evenimente de performance, expoziții și colocvii. Munca sa artistică e însoțită de un angajament fată de formele nedisciplinate de a face artă. În prezent este directoarea VIVA! Art Action.

 

Expoziții (selecție): Territorial Re-Marks, articule/Front Room, Québec/Brooklyn (2012-2013, group); Daily Reproductions of a Reclining Nude, AxeNéo7, Gatineau (2013, solo); De la part des vaincus, Nantes (2014); De la parole aux actes, Musée d’Art Contemporain des Laurentides, Saint-Jérôme (2015, group); I’ve Only Known my Own, Huston (2016); Of all the watery Bodies, Centre Clark, Montreal (2015, solo); Bartolo di Fredi’s Bloody Gash, Le Lieu, Québec (2015, solo). A participat la evenimente internaționale de performance, cum ar fi Time/Body/Space/Object, Defibrillator, Chicago (2014), TONIGHT, HIAP, Suomenlinna (2014), Taxi Sud-Sur, Peras de Olmo, Buenos Aires (2016).


Practica artistică feministă a Michellei Lacombe evoluează în mai multe zone, printre care artă corporală, performance, desen, instalații și video.

Printr-o întoarcere angajată și radicală la subiectivitatea corpului femeii, artista folosește tactic transmutările corporale pentru a desființa granițele, accentuând relațiile abordate de artistă cu poveștile culturale de reproducere și creație.

Mama Lună este o instalație compusă din elemente ale proiectului de lucrări, pe mai multe etape, Of All the Watery Bodies, I Only Know My Own / Din toate corpurile apoase, îl știu doar pe-al meu. Esențială pentru lucrare este o serie de 12 fotografii pe care i le-a făcut lunii, însoțite de 364 de tatuaje temporare care reproduc acest corp astronomic. Mama Lună culminează cu un performance la final, pe parcursul căruia artista își tatuează propriul corp, precum o călătorie de întoarcere dinspre lună, care simbolizează feminitatea eternă, către epicentrul emoțiilor, reprezentat de abdomen.


Imagini:

1. Michelle Lacombe, Portrait of a Self-Memorial and an Anonymous Aesthetic Beheading, 2012, Body art action (scarification), performance, credite foto: Rémi Thériault

2. Michelle Lacombe, Moon of my Watery Body (2015), din corpul lucrării Of All the Watery Bodies, I Only Know my Own, Intervenție pe corp (tatuaj), credite foto: Lynn Lane

 




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact