Cătălin Ilie [RO-DE]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Comunitatea de nemărturisit


Cătălin Ilie (n. 1982) trăiește la Berlin din 2008. Este absolvent de fotografie și new media la Universitatea de Artă din București. Proiectele sale de lungă durată implică acțiuni repetitive, înregistrări audio și ambiente special create pentru obiectele, video-urile sau desenele sale.

 

Expoziții (selecție): Sunt omul invizibil, Muzeul Național de Artă Contemporană din București (2016); Dear Money, curatori Magda Radu și Alexandra Croitoru, Salonul de Proiecte, București, la Vienna Art Fair (2013); Opt lucrări noi și jumătate, Salonul de Proiecte, București, (2012); radio k’bvh;b (împreună cu Letiția Călin), maraton de 72 de ore de experimente radio în cadrul platformei independente Transmediale, Berlin (DAS), (http://radiokbvhb.tumblr.com/about) – emisiune susținută de Galeria Plan B, Berlin (2011); three new works and a live act, expoziție personală independentă susținută de Galeria Plan B, Berlin (2010); It’s not me, it’s you, expoziție independentă susținută de galeria Andreiana Mihail, București (2008).


Cătălin Ilie este preocupat de sunet ca sursă esențială în configurarea materiei, printr-o cercetare continuă, subiectivă și empirică. Încercând să stabilească un dialog cu realitatea imediată bazat pe intuiție și sensibilitate, artistul caută noi și noi înfățișări ale „sublimului”. Cele mai simple acțiuni sunt integrate unui vocabular care le distilează într-un ambient hipnotic, meditativ și clar. The natural chaos of order este o instalație bazată pe efectele erorii care generează dinamica unui spațiu, percepute ca impulsuri care transformă textura realității. Eroarea scoate la iveală eșecul oricărui sistem – „eroarea care transformă un spațiu striat în spațiu neted”; din cauza vibrațiilor sunetului, piesele de șah se amestecă dezordonat, însă doar atunci ele devin reale, dincolo de reguli și strategii de anticipație, iar cele două ipostaze – de câștigător și perdant – se dovedesc irelevante.


Imagini:

1. Cătălin Ilie, Portret

2. Cătălin Ilie, The natural chaos of order [Haosul natural al ordinii] (2011 – 2017), instalație multimedia (sunet, print, obiect, plăci de cupru), dimensiuni variabile
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact