Arantxa Etcheverria [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Intuiții urbane

Comunitatea de nemărturisit


Arantxa Etcheverria (n. 1975) a studiat artele vizuale la Villa Arson din Nisa și scenografia la Teatrul Național din Strasbourg. Din 2013 a desfășurat o practică artistică legată de arhitectura modernistă a atelierului său din București. Fie că e vorba de pictură, de instalație sau de montaje foto și video, lucrările ei sunt rezultatul unei analize minuțioase a geometriei spațiului.

 

Expoziții (selecție): Architectures, BARIL, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2016, solo); DADADA, Media Art Festival, Art Museum of Arad (2016); O tăcere dialogică, Club Electroputere, Craiova (2016); Comedia, Art On Display Project, Musette Kube, București (2015, solo); Video Zoom Romania, Museo di Roma / Sala Uno, Roma (2015); Corner, Galeria Calina, Timișoara (2014, solo); Objects of Desire, Galeria Sabot, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2014); Studio/Structures, Muzeul Național de Artă Contemporană – Anexa, București (2013, solo); BB6 – Bienala Internațională de Artă Contemporană București (2013).


Cu o orientare rațional-speculativă, Arantxa Etcheverria folosește numeroase referințe istorice (turbo-arhitectură postcomunistă, op-art, minimalism, etc.) pentru a concepe lucrări care oscilează între figurativ și non-figurativ, deformare și reformare, între a construi structuri și a le deconstrui.

Rezultatul este un set elegant de compoziții: grile și puncte unite prin linii drepte sau curbe, schimbând funcția obiectului într-un motiv estetic.

În Taburet (Equilibrium series), un cadru și o baghetă ușoară de lemn sunt asamblate într-un taburet cu echilibru calculat. Această compoziție geometrică tridimensională, extrasă din funcțiunile sale cotidiene, este o reflecție formală asupra spațiului, formei și timpului.

 


Imagini:

1. Arantxa Etcheverria, Portret

2. Arantxa Etcheverria, Taburet (seria Equilibrium) (2013), lemn, 45 x 30 x 150 cm
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact