Márta Adorjáni [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:
Comunitatea de nemărturisit

In situ

Intuiții urbane


Preocupată de legătoria de carte, Márta Adorjáni (n. 1987) creează cărți de artist, combinând în practica ei artistică diverse tehnici de grafică și tipar. A coordonat mai multe ateliere de legătorie de carte în cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărți din România” și la tabăra de artă contemporană Minitremu Art Camp.
Expoziții (selecție): Povestind imagini / Imaginând povești, Domino, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2017); Tandem („Cele mai frumoase cărți din România”), Galeria K’arte, Târgu-Mureș (2016); No Man’s Land, NAG, București (2016); EIBAB – European International Book Art Biennale, București (2015); Lucrări invizibile, Galeria Ericcson, Budapesta (2015); Working Title, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, Sfântu-Gheorghe (2014); Tízeset – Spanyolnátha V, Bienala Internațională de Mail Art, Muzeul Herman Ottó, Miskolc (2014); Couleur locale 2, B5 Studio, Târgu-Mureș (2013); Márta Adorjáni, Galeria și Casa de Acțiuni Pál, Miercurea Ciuc (2013, solo); Budapest Art Expo, Bienala Internațională a Tinerilor Artiști, Művészet Malom, Szentendre (2013); Nu există spațiu pentru romi?, tranzit.ro/Cluj, Cluj-Napoca (2012).


Practica artistică a Mártei Adorjáni se axează pe cartea de artist și legătoria de carte, pe studiul tehnicilor de tipar, fotografie și grafică. În seria Inițiere în arta de a vedea, Márta lucrează pe baza unui caiet de desene din copilărie, decupând conturul acestora și literele scrise. „Dantela” de hârtie astfel obținută este folosită ulterior pentru realizarea unor fotograme developate la lumina soarelui care recompun relația dintre pozitiv și negativ, dintre plin și gol. Straturile acestui proces de descompunere și recompunere a imaginii oglindește ritmul inegal al memoriei și al narațiunilor despre trecut.


Imagini :

1. Márta Adorjáni, Portret, credite foto: Márta Adorjáni

2. Márta Adorjáni, Inițiere în arta de a vedea (2014-2017), instalație, tehnică mixtă, carte de artist, legare manuală, unicat, 102 pagini, 24 x 17,5 cm, hârtie perforată,  manual, copie contact 10 piese, 64×43 cm
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact