Claudiu Cobilanschi & Iulia Toma [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

In situ


Claudiu Cobilanschi (n. 1972) își desfășoară activitatea la granița dintre artă și media, folosindu-se, ca jurnalist, de multiple medii pentru varii tipuri de expresie și, ca artist, de beneficiile aduse de conflictul reciproc dintre aceste medii. În practica sa, el abordează probleme ale gândirii stereotipice, previziune și corporalitate, etc, proiectând mesajele în varii medii: fotografie și performance, cinematografie super8, studii de expresivitate în imagini convenționale, documentare video ale imigranților, saune artizanale, filme interactive, etc. A lucrat în cadrul și a testat limitele unor instituții ca Paradis Garaj & Die Kunsthalle Bukarest, Platforma & Salonul de Proiecte, Anexa Muzeului Național de Artă Contemporană București (MNAC), Galeria Barbara Seiler, Kunsthalle Winterthur, Depo Istanbul, Galeria Rotwand, Muzeul Quartier, IGBildendeKunst Viena, Nida ArtColony Lituania, HBK Saar, Institutul Cultural Român, MotorenHalle Dresden, Kunsthalle Krems, etc.

 

Iulia Toma (n. 1974) este artistă mixed-media, lucrează atât in mediile cu expresie estetică din jurul materialului textil, ca prim studiu, cât și cu fotografie, pictură, instalație și text în fiecare lucrare. Se concentrează în ultima vreme pe temele sociale ale căror rezonanță o regăsește în propriul parcurs: feminism, drepturile omului, relațiile interpersonale din comunitățile închise, materialitatea urbană a locuirii, echitate socială etc. Predă în cadrul Departamentului Arte & Design Textil al Universității Naționale de Artă București.

 

Expoziții (selecție): Ziua muncitorilor, MAGMA, Spațiu de artă contemporană, Sfântu Gheorghe (2016); ADEVĂRUL – atelier cu presa, Casa Tranzit, Cluj-Napoca (2016); Buongiorno, Varvara Stepanova! (împreună cu Claudiu Cobilanschi), GALLLERIAPIU, Bologna (2016); Dura-Europos, Galeria Ivan, București (2016, solo); Prima ediție a bienalei Art Encounters – APARENȚĂ ȘI ESENȚĂ, Timișoara (2015); Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016, parte a Bienalei de la Viena, MAK Vienna (2015); Legături diagonal compus, tranzit.ro, Bucharest (2015); Kinder. Küche. Kirche, Calina – Spațiu de artă contemporană, Timișoara (2015, solo); Untitled Fighter, Galeria Ivan, Bucharest (2014, solo).


Claudiu Cobilanschi sondează în lucrările sale stereotipurile mass-mediei, modelele comunitare posibile astăzi și atitudinile politice de contestare a normelor impuse și autoimpuse. Iulia Toma este o artistă atentă la „pliurile” formate de climatul social-politic trecut și actual, în reprezentarea corpului și a imaginii femeii. Pentru bienală, cei doi artiști propun un „monument solar”, inspirat de dușurile de vară amenajate de oameni în curți și grădini. Dislocate și resemnificate în context urban, aceste dușuri improvizate conțin și susțin „cele mai lucide momente ale progresului uman”, bazate creativitatea nativă, populară și intuiție tehnică. Pornind de la forma de bază a acestei construcții rurale, artiștii introduc un nou orizont de semnificație; navigând pe noi trasee sau contexte, dușul devine o Prova, poate deveni un satelit sau o capsulă de recuperare cosmică. „Câtă nostalgie și cât progres poți să-i atribui?”


Imagini:

1. Claudiu Cobilanschi & Iulia Toma, Structuri rurale: Provasculptură/instalație lemn, metal, textil, 5 x 3 x 2 m




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact