Dan Perjovschi [RO]
Expoziţii Art Encounters 2017:
Dan Perjovschi (n. 1961) trăiește la Bucuresti și Sibiu. Abordează în desenele și textele sale teme politice și sociale, implicându-se în scena artistică independentă și susținând constant dialogul cu publicul, fie prin desenele sale care ies din spațiul confortabil al instituțiilor dedicate artei, fie prin dezbateri în care se angajează nu doar ca artist, ci și ca un actor activ al societății civile.
A avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Vanabbemuseum Eindhoven, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum sau Kiasma Helsinki și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Stedelijk Amsterdam, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne, MOT Tokyo sau MSUM Ljubljana. A participat la bienalele de arta Manifesta, Istanbul, Venetia, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin și Jakarta. Prima sa retrospectivă a avut loc la muzeul Nasher al Universitatii Duke în 2007, iar a doua la Centre de Création Contemporaine din Tours în 2012. A primit premiul George Maciunas în 2004 și împreuna cu Lia Perjovschi premiul European Cultural Foundation Princess Margriet în 2012. În 2016 i-a fost decernat de către profesorul Kasper Koenig premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg.
La invitația grupului de inițiativă SOS Pata Rât, artistul Dan Perjovschi a participat în primăvara acestui an la un proiect cu tema locuirii, desfășurat în mijlocul comunității de romi (și nu numai) care trăiesc în prezent lângă groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca. Organizat de fundația Alt Art, sub umbrela concursului dedicat spațiului public Orașul vizibil, acest proiect trăgea un nou semnal de alarmă privind segregarea socială a peste 300 de familii și privarea acestora de condițiile unei vieți decente. Tema locuirii nu putea fi adusă în discuție într-un loc mai problematic decât Pata Rât, unde au ajuns sute de romi din Cluj-Napoca prin evacuări repetate, cea mai mare fiind în 2010. În cadrul unui atelier de desen care a durat trei zile, Dan Perjovschi a lucrat cu copiii și a contribuit la rândul lui la marcarea prin desen și text a acestui loc ghetoizat, amânat constant de pe agenda politică a autorităților. Copiii au fost încurajați să-și imagineze o casă ideală, un loc al lor, și să deseneze alături de artist, fără restricții. În cadrul expoziției, Dan Perjovschi expune fotografii din timpul atelierului, reproduceri ale desenelor și continuă acest demers prin realizarea unei cărți de colorat pusă în vânzare cu scopul de a direcționa fondurile rezultate spre copiii defavorizați de la Pata Rât.
Imagini:
1. Dan Perjovschi, Portret, credite foto: Răzvan Brăileanu
2. Dan Perjovschi, Casa visurilor/Desen împreună (2017), intervenție comună cu copii din Pata Rât