Cezar Lăzărescu [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Comunitatea de nemărturisit


Cezar Lăzărescu (n. 1969) trăiește la Iași. Artist conceptual și performer, el a terminat studiile la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași iar din 2001 este membru fondator al Asociației Vector. Autor de performance la sfârșitul anilor ‘90 și începutul anilor 2000, trece apoi la intervenție in situ, obiect, instalație, fotografie și video. Arta sa a fost expusă în galerii și spații neconvenționale.

 

Expoziții (selecție): PORT 2016, Biblioteca Județeană Timiș, Timișoara (2016); în vremuri de speranță și neliniște. Artă critică din Iași, Muzeul Național de Artă Contemporană București (2015); EXIT, Universitatea „G. Enescu”, Iași (2015, solo); Buldozer privindu-se în oglindă, Esplanada Palatului Culturii, Iași (2014, solo); SPAȚII ÎN AȘTEPTARE #II, fosta Întreprindere de Reparații Auto (IRA), Timișoara (2013); ÎMI PLACE PERIFERIC 3, clădirea IAȘITEX, Iași (2012, solo); Friends of the Divided Mind, Colegiul Regal de Artă, Londra (2009); On Difference #1. Local Contexts, Württembergische Kunstverein Stuttgart (2005). A mai participat la Bienala București 3 (București, 2008) și la Bienala Periferic 4 (Iași, 2000).


Instrumentarul conceptual și minimal al lui Cezar Lăzărescu se manifestă aproape întotdeauna ca o reacție la un context dat, pe care îl analizează cu luciditate și ironie. Artistul folosește mijloace de exprimare foarte simple și de impact, gesturi subtile, texte și intervenții de tip performativ care schimbă percepția asupra situației social-politice, deturnând rutina zilnică spre o conotație poetică inserată în cele mai surprinzătoare locuri. Pentru bienală, artistul continuă seria de lucrări dedicate „conjugărilor” critice și pline de umor, de data aceasta banii fiind în centrul acestui inventar. După ce apartenența la Uniunea Europeană fusese pretextul pentru o tentativă de relativizare a importanței și a autoreferențialității obsesive din societatea românească, posesia banilor constituie acum paradigma pe care Cezar Lăzărescu își propune să o demonteze în spațiul public.


Images:

1. Cezar Lăzărescu, Portrait

2. Cezar Lăzărescu, Pe banii mei (2017), mesh, dimensiunile unei fațade de bloc, credite foto: Cezar Lăzărescu




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact