Larisa Sitar [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

A doua natură

Acest obscur obiect al dorinței


Lucrările Larisei Sitar (n. 1984) explorează memoria, mitologia și nostalgia, folosind fotografie, video, instalație, desen și intervenții în spațiul public. Personajele care apar în practica ei sunt preluate din mentalul colectiv, mitologie sau basmele lumii.

 

Expoziții (selecție): Fortăreața Singurătății din pădurea sfântă a zgomotului etern, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București (2016); WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY, MNAC, București (2015); Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution, Muzeul Beelden aan Zee, Haga (2014); PASAJ, MNAC – Anexa, București (2014); Care Crisis, Futura Gallery, Praga (2012); Essl Art Award CEE, Essl Museum, Klosterneuburg / Viena (2011); Zoomania.Ro, MNAC, București (2010); Start Point Prize, GASK, Kutná Hora (itinerată la Galerie NTK, Praga, 2010). A expus la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția (Noua galerie a Institutului Cultural Român de la Veneția, 2015) și la Festivalul de Artă Media EMERGEANDSEE, Berlin (2010).


Lucrările Larisei Sitar explorează motive precum memoria, mitologia și nostalgia, folosind diferite medii de exprimare (fotografie, video, instalație, desen și intervenții în spațiul public). Artista reinterpretează în lucrările ei recente relația omului contemporan cu natura, privită din perspectivă științifică, dar și mistică. Fosilele au fost unele dintre primele lucruri care au făcut oamenii sa ia în considerare faptul că pământul ar putea fi mult mai bătrân decât ce se spune în Biblie. Pentru unii, fosilele sunt o dovadă a potopului care a adus marea în vârful munților, iar pentru alții, ele sunt o capcană pusă de diavol pentru a slăbi credința oamenilor. Colecția Larisei Sitar cuprinde atât fosile adevărate, cât și copiile lor, amestecate. Cele adevărate sunt fosile marine din Eocen, de acum aproximativ 40 de milioane de ani și sunt găsite într-o carieră de piatră aflată într-o zonă care nu aparține punctelor fosiliere oficiale. Cele false sunt copiate printr-un amestec de praf de marmură, ciment și pigmenți, iar alăturarea lor pune în dificultate capacitatea publicului de a distinge între cele două.


Imagini:

1. Larisa Sitar, Portret

2. Larisa Sitar, Colecție de fosile, colecție de fosile adevărate și false, fosile marine din Eocen, aprox. 40 de milioane de ani, luate dintr-o carieră de piatră aflată într-o zonă care nu aparține punctelor fosiliere oficiale; fosile false copiate printr-un amestec de praf de marmură, ciment și pigmenți




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact