Molnár Zoltán [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Reconstituirea – 5 artiști timișoreni


Molnár Zoltán (1937-1999) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca. A fost profesor în cadrul facultății de Arte din Timișoara (1963-1972), iar ulterior a urmat o activitate de grafician în cadrul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, perioadă în care a avut colaborări și cu Opera Națională din Timișoara, ca scenograf. S-a făcut cunoscut în mod special datorită lucrărilor sale monumentale în aer liber (prezente la Carei, Tășnad, Satu Mare, Ploiești, Sinaia), alături de lucrarea monumentală din sala de concerte a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. În 1968, a expus alături de Grupul 111, la Sala Kalinderu din București. Preocupat de corespondența și armonia dintre sunet și formă, lucrările sale îmbină structura matematică și rigorile de ordin cromatic, elemente care conduc întotdeauna la muzicalitatea imaginii.

 

Expoziții (selecție): Artişti plastici din Transilvania, Budapesta (1996); Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara (1983, solo); Galeria Helios, Timișoara (1973, solo); Cinci artiști timișoreni, Sala Kalinderu, București (1968).


Apropiat al artiștilor Grupurilor 111 și Sigma, activitatea artistică a lui Molnár Zoltán va miza încă de la început pe un puternic abstracționism. În cazul său, abstracționismul nu vine pentru a suplini forme naturale sau pentru a metamorfoza elemente din lumea reală. Aici abstracțiunea va fi un scop în sine, lucrările artistului îndreptându-se spre o explorare pur formală a mediului pictural. Rigurozitatea și geometrismul caracteristice constructivismului se vor face puternic resimțite în pictura sa, modul său de lucru urmărind o armonizare a formelor clare, exacte, a ritmurilor bine definite și a cromaticii rafinate. Dovadă în acest sens stă și invocarea de către artist a conexiunii operelor sale cu alte două domenii (unul al cunoașterii și unul al artei), prin excelență abstracte: matematica și muzica. Activitatea sa include și creații de grafică, realizate în decursul anilor ʻ70 în cadrul colaborărilor cu Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara și Opera Națională din Timișoara.


Imagini:

1. Molnár Zoltán, Energii (1968), guașă pe carton
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact