Aurora Király [RO]



Aurora Király abordează arta contemporană din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București în 1994 și Masterul de Management Cultural EcumEst în 1998. Din 2007, predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al UNArte București, experiență care a făcut-o să-și reevalueze activitatea artistică din anii 1990 și 2000 și să revină cu noi proiecte. Lucrările sale actuale pun în discuție sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea temelor și raportarea la context/istoria recentă/istoria artei.

 

Expoziții (selecție): Geometrii construite: spațiu, timp, memorie, Galeria Anca Poterașu, București (2017, solo); Viewfinder – Looking through the both sides of the lens, Artissima, Torino (2017); Reality Check, Calina – Spațiu de artă contemporană, Timișoara (2016, solo); Fără pensule, Atelier030202 București (2016); Brain Tattoos – A Map of Obsessions, ICR Lisabona (2016); Cut & Paste Histories, ALERT studio, București (2015, solo); WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY, Muzeul Național de Artă Contemporană, București (2014); Contemporary Art Ruhr, Essen (2014); Duet, Galeria din cetate, Târgu Mureș (2003, solo); Feminine Archeology, Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, București (2000, solo); The Dream of My Life, National Art Gallery, Sofia (2001); Melancholia, Centrul Cultural Sindan, Cluj-Napoca (2000, solo); Untitled, Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, București (1999, solo).


Activitatea Aurorei Király în câmpul artei contemporane nu se limitează doar la ipostaza de artistă, experiența sa întinzându-se și spre domeniile curatoriatului și ale managementului cultural. În prezent, Aurora Király se folosește de practica sa pentru a analiza relația artistului cu istoria în general și cu istoria artei în special. Untitled_Mixed Diary oferă o imagine asupra laboratorului creativ în tandem cu rutina cotidiană. Lucrările compuse din notițe de zi cu zi, proiecte în lucru, documente, schițe sau desene sunt o oportunitate pentru a înțelege subtilitățile creației atât pentru artistă, în procesul de a-și monitoriza și analiza propria practică artistică, cât și pentru public. În lucrările recente, fotografia se aliază cu textul pentru a explora o realitate personală care creează un spațiu distinct. Prin împărtășirea lui, artista îi instaurează o autonomie specifică – un nou statut ce îl extrage din spațiul privat și îl impune ca oglindă așezată în spațiul public.


Imagini:

1. Aurora Király, Portret

2. Aurora Király, Untitled_Mixed Diaries (2013), colaj hârtie, fotografie, 4 piese, 100 x 75 cm, credite foto: Aurora Király




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact