Nicu Ilfoveanu & Alexandra Gulea [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

A doua natură

Comunitatea de nemărturisit


Nicu Ilfoveanu (n. 1975) lucrează în domenii precum fotografia, filmul și publicațiile fotografice, având un interes special pentru istoriile marginale și spațiile periferice ca subiecte în care se îmbină frumusețea imaginii cu un demers conceptual subtil. A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, unde în prezent predă fotografia. Lucrările sale sunt caracterizate de jocul neașteptat și imprevizibil dintre personal și documentar, dintre sublim și trivial, dintre evident și ascuns.

 

Expoziții (selecție): Preafericitul Valerică, Mois de la Photo du Grand Paris (2017, solo); Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite), Salonul de Proiecte, București (2016); Series. Multiples, Realisms, Uqbar Project Space, Berlin (2014, solo); Working title 1: Valerică, eau de vie / Working title 2: Jurgis Lemaire vs Christopher Baltrusaitis, Galeria Anca Poterașu (2014, solo); Vision of a Nation, Fotogalleriet Oslo (2014); The Forgotten Pioneer Movement, District K&K, Berlin (2014); Prezentul Greșit, Galeria Arsenal, Poznan (2013, solo); Centrul de reflecție pentru istorii suspendate. O încercare, din cadrul celei de-a 55-a Expoziții de Artă Internațională – Bienala de la Veneția (2013).

 

Alexandra Gulea (n. 1970) a studiat la Academia de Artă din București, la Școala Națională de Arte Frumoase din Paris și la Universitatea de Televiziune și Film din München. În anul 2000 a participat cu scurt-metrajul Anonim la numeroase festivaluri internaționale printre care la Festivalul de Film Documentar de la München, unde a câștigat un premiu. În 2001 a intrat în competiția germană de scurt-metraje Kurrzfilmtage Oberhausen cu filmul The Fourth Wall. În 2003 a câștigat premiul APTR pentru cel mai bun film de ficțiune cu filmul HACKER. Dumnezeu la saxofon, dracu’ la vioară este filmul care îi aduce în 2004 numeroase nominalizări și premii la festivaluri internaționale cum ar fi: Festivalul de Film Documentar & Video de la Kassel, Les Ecrans Documentaires, IFF Rotterdam, Cinema du Reel Paris, IDFF München, IDAFF Leipzig, IDVF Kassel, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, MoMA. Azi eram frumoasă, Juna (2007) a fost prezent la festivale de film cum ar fi: Festival dei Popoli din Florența, Italia și Festivalul Internațional de Film Transilvania din Cluj-Napoca, România. În 2013, Matei copil miner câștigă Marele Premiu „Lino Micciché” și „Young Critics Award” la Festivalul Internațional de Film din Pesaro al Noii Cinematografii din Italia.


Construit ca un video-eseu experimental, Băiat de lemn pune în scenă o situație la limita dintre realitate și vis. Pinocchio prinde viață și încearcă să rememoreze întâmplările din poveste, într-un ritm sacadat și cu tonul unui copil care spune lecția de zi la școală. Pe parcurs, pauzele între relatările copilului sunt „astupate” vizual, precum amintirile blocate, cu secvențe dintr-un muzeu de științe naturale. Animalele împăiate privesc cu reproș ochiul camerei de filmat, blocajul copilului revine constant și decupajul narativ se adâncește tot mai mult în sugestiile subconștientului. Granița dintre natura „adevărată” și natura apropriată de om, prin diorame și taxidermie, poate fi privită în paralele cu limita dintre adevăr și ficțiune. Povestea continuă cu suspansul unui film noir, iar Pinocchio cunoaște adevărata față a speciei umane.


Imagini:

1. Nicu Ilfoveanu, Potret, credite foto: Mihai Barabancea

2. Nicu Ilfoveanu, MAMAIA Pe Plajă 2013, credite foto: Nicu Ilfoveanu




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact