Raluca Croitoru [RO-NL]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Îngerul gravitației


Raluca Croitoru (n. 1989) a terminat studiile de licență la departamentul Foto-Video al Universității Naționale de Arte din București, iar în 2016 a finalizat cum laude studiile de masterat în arte la Piet Zwart Institute în Rotterdam. Practica artistei este integrată în cotidian și chestionează mecanismele de reprezentare, abstractizare și corporalizare prezente în societatea contemporană. Interesul ei constant pentru sisteme de schimb, coregrafii sociale și ierarhii ale tipurilor de cunoaștere își găsește traducerea prin performance, video și text.

 

Cele mai recente performance-uri (selecție): Festivalul de Performance Playground@STUK (BE), W139, Tent Rotterdam si Showroom Mama (NL), Muzeul Național de Artă Contemporană București, Festivalul InnerSound#4 (RO), Galeria FRANK (SE), Vogel Haus Salzburg (AU) și Muzeul Național de Artă Contemporană Salonic (GR). De asemenea, Raluca Croitoru a performat pentru Simone Forti in cadrul retrospectivei Here It Comes, la Centrul de Arta Contemporană Vleeshal (NL), pentru Festivalul Action PRL, organizat de Centrul de Artă Contemporană Ujazdowski Castle (PL), cât și pentru Katarina Zdjelar în cadrul lucrării intitulate Tanz für Käthe Kollwitz.


Performance-urile Ralucăi Croitoru pornesc de la „acțiuni sociale mici, participative, pe care le performăm în viața de zi cu zi”. Relevante pentru sistemele economico-politice globale, aceste acțiuni reprezintă pentru artistă forme de coregrafii sociale. În cadrul bienalei, Raluca Croitoru propune un performance site-specific care intră în dialog cu spațiul și cu istoria Uzinei de apă Urseni, din Timișoara. Aceasta datează de la începutul secolului trecut și în prezent este „deviată” și redescoperită de public în cheia heterotopiilor contemporane prin forma circulară a clădirii și regulile specifice pe care le impune. Folosind umbra ca liant între trecut și prezent, corp și spațiu, individ și colectiv, artista caută să apropie istoriile multiple care coexistă și care „contaminează” simbolic corpul clădirii și corpul actanților.


Imagini:

1. Raluca Croitoru, Portrait, credite foto: Tor Jonsson

2. Raluca Croitoru, Suită pentru Birou (2017), cadru din performance , 30’, performeri: Adina Orboi, Alina Ștefan, Cristina Daju, Florica Achim, Lavinia Urcan, Lera Kelemen, credite foto: Ovidiu Zimcea
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact