Michele Bressan & Bogdan Girbovan [RO]
Expoziţii Art Encounters 2017:
Michele Bressan (n. 1980) este cunoscut publicului datorită proiectelor sale fotografice, pentru care a câștigat premiul Essl și a fost nominalizat la premiul Henkel pentru artă în 2009. În ultimii ani, temele pe care le explorează s-au concretizat, alături de fotografie, și în obiect sau instalație. Interesul lui Michele pentru percepția vizuală și modurile în care se construiește imaginarul colectiv pornește de la imaginea luată ca matrice a conștiinței sociale și istorice. Această căutare este dublată de dorința de a decupa din realitatea cotidiană spațiile poetice, ivite spontan sau accidental.
Expoziții (selecție): Latitudes – Humanscapes, L. Kanellopoulos Art Centre, Eleusis (2016); WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București (2015); PASAJ, MNAC – Anexa, București (2014); The Source Collage Open Call, Tate Britain, Londra (2014); Europe/South-East. Recorded Memories, Muzeul de fotografie, Braunschweig (2013); Waiting for the Drama, H’art Gallery, București (2012, solo); Vita, Morte e Miracoli, LC Foundation for Contemporary Art, București (2011, solo); Memories for my Children, Rue de l’Exposition Gallery, Paris (2010, solo); As far as i can tape, Performance Art Institute, San Francisco (2010). A mai expus la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția (Noua galerie a Institutului Cultural Român de la Veneția, 2015) și la Les Rencontres internationales Paris/Berlin/Madrid, La Gaîté Lyrique și Palais de Tokyo (proiecție video, 2014).
Bogdan Gîrbovan (n. 1981) s-a făcut remarcat prin seriile sale de fotografii dezvoltate în timp, urmărind un subiect de studiu relevant pentru istoria recentă și ierarhiile sociale din România. Relațiile de putere sunt dezvăluite prin imagini care surprind, de exemplu, ierarhia Poliției Române și ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, dar și diferențele de statut social în cadrul unor comunități urbane (seria 10/1, un studiu asupra locuirii la bloc, așa cum a fost proiectată în perioada comunismului).
Expoziții (selecție): Few Were Happy with their Condition, Gallery 400, Chicago (2016); ESPY Photography Award, Elysium Gallery, Swansea (2014); Bucharest. A Paradoxical City, PHotoEspaña, Museo de la Ciudad, Madrid (2011); Ierarhia Poliției Române, Galeria Posibilă, București (2011, solo); Ne tourne pas la tête!, Institutul Cultural Român din Paris (2010); 10/1, Atelier 35, București (2010, solo); 5@14, Draft One Galeria de Proiecte, București (2009, solo); RO Archive, Futura Gallery / Karlin Studios, Praga (2008). Fotografiile sale au mai fost expuse la Festivalul Internațional de Design de la Łódź (2016), la Festivalul Neu/Now de la Vilnius (2009) și publicate în reviste dedicate fotografiei: The Postbox, Punctum, NYArts Magazine, Fotografija.
Proiectul Romanian Archaeological Photography Index al artiștilor Michele Bressan și Bogdan Gîrbovan se bazează pe o cercetare istorică transpusă în mediul fotografic, urmărind mai multe etape: cercetarea de teren cu ajutorul detectorului de metale a zonelor de conflict militar alese de artiști – Frontul de Est, Frontul de Vest pentru Al Doilea Război Mondial și Carpații de Curbură pentru Primul Război Mondial; fotografierea pe film a peisajului unde au fost găsite obiecte precum gloanțe, grenade, căști, opinci, proteze dentare, plăcuțe de identificare etc.; fotografierea digitală în studio a obiectelor dezgropate; și indexarea lor precisă. În 2017 au publicat o carte de artist dedicată acestui proiect, împreună cu Matei Câlția, la Galeria Posibilă.
Peisajul unde artiștii au făcut săpături nu lasă să se întrevadă trecutul sângeros, însă odată cu dezgroparea dovezilor, straturile istorice devin tot mai transparente. În cadrul bienalei este prezentat un decupaj din acest amplu proiect, cuprinzând imagini cu „peisajele-container” și cu obiectele scoase la lumină.
Imagini:
1. [stânga], Bogdan Gîrbovan, Portret, credite foto: Florin Grenade; [dreapta], Michele Bressan, Portret
2. Michele Bressan & Bogdan Gîrbovan, Borta Dracului (2014- 2017), seria RAPI / Romanian Archaeological Photography Index, credite foto: Michele Bressan, Bogdan Girbovan