Sándor Bartha [RO-HU]


Expoziţii Art Encounters 2017:

Cui i-e frică de politică?

Casă, dulce casă


Sándor Bartha (n. 1962) trăiește la Budapesta și este lector la Universitatea Partium – Arte Vizuale din Oradea. Practica sa artistică se raportează la situațiile intime, de familie, iar recuzita acestui univers este alăturată unor subiecte provenind din scena politică publică, privită de artist cu un ochi critic și ironic.

 

Expoziții (selecție): More Than Syntax, At Home gallery, Samorin (2015, solo); Dispozitive pentru o lume mai bună, Muzeul de Artă Arad (2015, solo); R.A.M. – Random Acces Memory, Muzeul de Artă Arad (2014); 20 Years: KulturKontakt Austria – proiect Mail Art + expoziție la ViennaFair (2012); When History Comes Knocking: Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, Galeria Plan B Berlin (2010); On Difference #2, Stuttgart (2006); Pasaj, Ludwig Museum, Kis.terem, Budapesta (2003, solo); Transferatu, IFA Bonn, IFA Berlin (2001-2000); Service, Műcsarnok Budapesta (2001); Sarcophagus, Centrul Cultural al Ungariei din București (1996). A participat la Bienalele de la Praga (2003) și la cea de la Veneția (2001).


Sándor Bartha și-a construit lucrările, de-a lungul anilor, într-o fermă coerență. Originar din Szekerland, locuind în prezent în Budapesta, artistul a devenit cunoscut și recunoscut pentru instalațiile și sculpturile sale, modificate cu mici jucării Playmobil, cu elemente de recuzită și mici ornamente care devoalează mizele politice și socializarea implacabilă cărora suntem supuși cu toții. Cu ajutorul jucăriilor, prototipuri ale lumii, Sándor Bartha recreează povești ce scot la suprafață detalii conștiente și inconștiente, devenind, într-un fel, regizorul poveștii vieții sale și schimbând scenariul în funcție de circumstanțe. În Marș pentru o nouă identitate, o congregație de mici obiecte din plastic au fost dispuse împreună într-o manieră neobișnuită, ca parte a unui univers de jucării. Aceste objets trouvés, împrăștiate pe jos ca și cum ar fi aterizat pe un corp extraterestru, spun o poveste de noapte bună în stil science fiction.


Imagini :

1. Bartha Sándor, Portret

2. Bartha Sándor,  Marș pentru o nouă identitate (2017), instalație, 100 x 400 x 50 cm, credite foto: Bartha Sándor




   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact