József Bartha [RO]


Expoziţii Art Encounters 2017:

In situ


József Bartha (n. 1960) este artist vizual, scenograf, și curator. În 1987 a absolvit, Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” (actuala UAD) din Cluj-Napoca. În 2004 a absolvit școala de doctorat a Universității de Artă din Budapesta. Este fondatorul Fundației ARTeast și B5 studio din Târgu Mureș și conferențiar la Universitatea de Artă din Târgu Mureș.

 

Expoziții (selecție): Nici o zeiță a memoriei, MAGMA, Sf. Gheorghe (2016); Few Were Happy with their Condition, Gallery 400, Chicago (2016); Dincolo de sintaxă, Galeria At Home Samorin (2015, solo cu Bartha Sándor); Few Were Happy with their Condition, Motorenhalle, Drezda (2015); MAGMA, Sf. Gheorghe (2012, solo); 2011, Meci amical, B5, Tg. Mureș (2012, solo); GPS, Muzeul Ernst, Budapesta (2007); Galeria Nouă, București (2005, solo); Galeria Liget, Budapesta (2006, solo); I Had a Dream, Kunstraum, Baden (2004); Personal Places, Galeria A+A, Veneția (2003); Blood and Honey, Sammlung Essl, Viena (2003); Experiment ’60-’90, Galeria Etaj 4, București (1997); Centrul de Artă Contemporană Hallwalls, Buffalo (1996, solo).


József Bartha abordează critic în lucrările lui imaginea mediatică și instrumentele prin care se poate manipula un discurs prin intermediul imaginii. Monumentul de tip „do-it-yourself” pe care artistul îl propune în cadrul bienalei este un obelisc cu o cameră de supraveghere așezată în vârf și amplasat într-o zonă pietonala din centrul orașului. Acest monument comentează apariția în exces a camerelor de supraveghere în spațiul public și propune ironic răspândirea lor precum produsele IKEA, în cutii cu elemente care trebuie asamblate fără mari bătăi de cap. Componentele acestei lucrări cuprind: o cutie conținând componentele monumentului, instrucțiunile precise de asamblare, camera de supraveghere conectată la o rețea de internet care transmite în timp real imaginile și un monitor în spațiul de expunere pe care se poate urmări viața orașului, așa cum este prinsă de ochiul „vulturului” căruia nu-i scapă nimic.


Imagini:

1. József Bartha Vul-Turul, IE Proiect (2016), instalație media, varianta Publik Art, 4 printuri, PAL melaminat, lemn, cameră de supraveghere IP, țeavă rectangulară, credite foto: MAGMA
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact      
                    
   
Fundaţia      
Echipă      
Parteneri      
Voluntari      
Presa      
Ediţia 2015      
Contact