Fundaţia Art Encounters
Rezidenţe
Echipă
Art Encounters 2017
Art Encounters 2015

Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține arta contemporană din România. Programele demarate de Fundația Art Encounters își propun să joace un rol în consolidarea poziției scenei de artă, sprijinind și încurajând arta, promovând creația artistică, încurajând explorarea diverselor practici artistice, organizarea de expoziții, publicarea de cărți și albume de artă contemporană, dar și susținerea instituțiilor de artă și cultură.

Activând la nivel local, naţional, cât și internațional, Fundația funcţionează ca o structură flexibilă, mediind un nou statut al culturii contemporane printr-un dialog constant între artiști și publicul lor. Ea sprijină diversitatea culturală prin popularizarea unora dintre cei mai valoroși artiști români contemporani, dar și prin încurajarea și susținerea tinerelor talente.

Valoarea programelor dezvoltate de Fundație nu constă doar în calitatea artiștilor și curatorilor (din toate generațiile) implicați, ci, mai cu seamă, în ceea ce implică materialul finit – expozițiile, publicațiile, atelierele si conferințele precum și activitățile de educare a publicului.

































Despre rezidențe

Fundația Art Encounters lansează pentru anul 2017 un program de rezidenţe adresat artiştilor tineri. Scopul programului este de a stimula creativitatea, de a încuraja explorarea practicilor artistice în colaborare cu mediul artistic local, de a facilita schimburile culturale și de a stabili un dialog viu, semnificativ, între comunități și actori culturali din diferite domenii.

În contextul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală a Europei 2021 și a organizării în 2017 a celei de a doua ediții a bienalei Art Encounters, Timișoara întrunește toate premisele pentru a deveni un punct de focalizare al interesului artistic național și regional. Calendarul cultural bogat anunțat de programul propus pentru 2021, cu schimburi și mobilități culturale naționale și transfrontaliere, se bazează pe crearea unei rețele între orașe, oameni și domenii, în măsură să susțină pe termen lung dezvoltarea culturală a orașului. Totodată, bienala Art Encounters, care va avea loc între 30 septembrie și 5 noiembrie 2017, va reuni o serie de expoziții concentrate pe arta românească contemporană, alături de un program de discuții și ateliere de lucru, și va fi precedată în lunile de primăvăra și vară de o activitate intensă de cercetare în Timișoara a curatorilor și a artiștilor invitați.

Programul de rezidențe artistice demarat de Fundația Art Encounters își propune astfel să devină o platformă permanentă de experiment, producție și dialog pentru artiștii din România. Artiștii care au participat în 2015 la programul de rezidențe Art Encounters sunt: Bogdan Armanu & Silvia Amancei, Biroul de Cercetări Melodramatice (Irina Gheorghe și Alina Popa), Mihuț Boșcu-Kafchin, Alex Mirutziu.

Calendarul
Beneficiile
Procesul de aplicare și selecție
Rezultatele selecției


























Echipa


Ovidiu Șandor



Fondatorul și Președintele Fundașiei Art Encounters, colecționar de artă implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comisiei de Achiziții de Artă Est-Europeană și Rusă a Muzeului Tate Modern, Londra.




Cristina Olteanu



Directorul executiv al Fundației Art Encounters, având rolul de a coordona întreaga activitate a Fundației, inclusiv pregătirea evenimentului bienal Art Encounters.

cristina.olteanu@artencounters.ro



Natca Vaszilcsin



Coordonator logistic al Fundației Art Encounters, responsabilă de coordonarea transporturilor lucrărilor de artă și a depozitului de artă al fundației Art Encounters.

natca.vaszilcsin@artencounters.ro